رادون گازی است رادیواکتیو با عدد اتمی 86 که نماد آن در جدول تناوبی Rn است و از گازهای بیاثر و پرتوزا به شمار میرود که توسط رادیوم ایجاد میشود. این گاز از سنگین ترین گازها به شمار میرود که برای سلامتی انسان زیانبار است. رادون علاوه بر اینکه در حالت عادی، بیرنگ است، بو و مزه هم ندارد بنابراین تشخیص آن مگر به وسیله دستگاه مخصوص امکان پذیر نیست. طبق گفته WHO ، رادون پس از استعمال سیگار، دومین عامل مهم سرطان ریه است.
رادون به طور طبیعی در خیلی از کشورها از جمله دانمارک در خاک و لایه های زیرین زمین یافت می شود و از کف به داخل منزل انتشار مییابد بنابراین استفاده از عایقهای کف و مخصوص این گاز در هنگام ساخت بنا، تا حد زیادی میتواند مانع انتشار آن به داخل منزل شود ولی حتی در صورت عدم استفاده از این عایقها مثلا در خانه های قدیمی، در بیشتر موارد باز هم می توانید سطح رادون در خانه خود را کاهش دهید.
در قدم اول میتوانید سطح رادون را در محل زندگی خود در سایت dingeo چک کنید و اگر سطح رادون بالایی در خانه دارید، کلاس 2، 3 و یا 4، میزان آنرا با دستگاه مخصوص با دقت در فضای داخل خانه اندازه گیری کرده و اگر بیش از 100 Bq / m³ باشد، باید مقدار آن را در هوای داخل خانه کاهش یابد و این اساساً به روشهای زیر قابل انجام است:
- اولین، ساده ترین و مهمترین روش افزایش میزان تهویه داخل منزل میباشد. تهویه مکرر به رقیق شدن میزان رادون در هوا کمک می کند. بازکردن دریچه های احتمالی تهویه هوا داخل دیوار، شکافهای تهویه بالای پنجره، هود آشپزخانه و حتی باز گذاشتن درب حمام و استفاده از هواکش حمام به تهویه هوا کمک خواهد کرد.
- هوابند کردن کف ساختمان یا بازسازی کامل کف، در ساختمانهای قدیمی و بدون عایق رادون، در طبقات همکف یا زیرزمین که مستقیم بر روی خاک قرارگرفته است.
- بررسی و تعمیر و عایق کاری ترکهای دیوارهای در مجاورت خاک در زیرزمین ها. همچنین، برای کنترل نشت رادون، حتماً مجرای لوله های ورودی به منزل، اطراف چاههای فاضلاب و غیره را بررسی و هوابند کنید.
- اگر بین زیرزمین و طبقه همکف درب و یا هرگونه بازشویی وجود دارد باید کاملا بسته و عایق هوا باشد. رادون حتی از کوچکترین شکاف ها نیز می تواند نفوذ کند. در عین حال، باید توجه داشت باشید که اگر گردش هوا در زیرزمین وجود نداشته باشد، باعث ایجاد رطوبت و قارچ میشود.
اگر غلظت رادون در خانه شما بسیار زیاد است (بیش از 200 Bq / m³) ، باید به شکل جدی تری به کاهش میزان آن و حتی به فکر تغییر محل سکونت خود باشید.
در دانمارک ، تخمین زده می شود که رادون تقریباً 9 درصد دلیل ابتلا به سرطان ریه میباشد یعنی حدود 300 مورد در سال. خطر قرار گرفتن در معرض رادون برای افراد سیگاری تقریبا 25 برابر بیشتر از افرادی است که هرگز سیگاری نکشیده اند، اما خطر برای افراد غیر سیگاری نیز وجود دارد. مدت زمان تاثیر رادون با توجه به میزان آن در خانه معمولاً بین 10 تا 40 سال میباشد.
مراجع: Sundhedsstyrelsen و https://www.radonhuset.dk
عضویت در کانال تلگرام ایرانوردیک صفحه فیس بوک ایرانوردیک