Besvarelse til karakteren 12

Delprøve 1

Kære NN,

Tak for sidst, og tak for mailen! Hvordan går det med dit arbejde?

Min jobsamtale gik ikke så godt. Jeg var lidt nervøs, og jeg kunne ikke lide fyren fra HR, som førte samtalen. Så jeg tror ikke, jeg får jobbet. Men jeg har en samtale i en anden sted i næste uge, så jeg håber, den går bedre.

Selvfølgelig kan jeg huske Mihai! Det var så hyggeligt, at gå sammen i byen, da han besøgte dig! Jeg er glad for, at han gerne vil komme til Danmark. Det kan selvfølgelig være svært at vænne sig til vejret. Men vejret er ikke så vigtigt, når man laver noget spændende i godt selskab.

Hvad er vigtigt at gøre først? Jeg tror det vigtigste er, at få alle papirerne på plads så hurtigt som muligt. Først opholdstilladelse, og så bankkonto, nem-ID osv. Det kan være udfordrende.

Det kan også være meget svært, at få et godt sted at bo i København, som du ved godt. Men det hele er lidt for langt at forklare her. Du kan give Mihai min e-mail adresse, så han kan kontakte mig direkt med alle sine spørgsmålene.

Jeg er helt sikker på, at du kan give ham meget godt råd til at få venner her. Han kunne måske melde sig til fritidsaktiviteter, hvor han kan møde folk med fælles interesser. Han kan også spørge mig mere om det i sin e-mail.

Nå, jeg håber, du har det godt, Jonas. Skal vi ikke mødes snart igen? Har du tid til kaffe i næste uge?

Knus fra mig

NN

Delprøve 2

Diagrammet viser, at salget af økologiske fødevarer steg markant i Danmark mellem 2007 og 2011. Faktisk steg det med 1,9 milliarder kroner i denne periode.

Der kan være forskellige årsager til denne udvikling. De vigtigste er sandsynligvis miljø, sundhed og kvalitet. Man vælger tit økologiske fødevarer, fordi de produceres på en miljøvenligere måde end almindelige fødevarer. Man bruger næsten ingen pesticider, antibiotika og andre kemikalier til det. Det betyder også, at økologiske fødevarer er sundere for mennesker, fordi man undgår at spise disse kemikalier med sin mad. Til sidst smager økologiske fødevarer ofte bedre end almindelige fødevarer, fordi de produceres på en mere naturlig måde, som respekterer naturens rytmer og begrænsninger.

Jeg plejer selv næsten altid at købe økologiske fødevarer på grund af disse 3 årsager. Jeg tror nemlig, at der er flere fordele end ulemper ved kun at ville købe økologiske fødevarer.

Fordelene er, at man sådan beskytter miljøet og spiser bedre og sundere mad. Men der er også ulemper. For eksempel, økologiske fødevarer er normalt væsentlig dyrere end almindelige varer, og de kan være svære at finde i nogle steder. I København er det ikke et problem, men i NN, hvor jeg kommer fra, kan det være rigtig svært at finde økologiske fødevarer i butikker. Fattigere mennesker kan heller ikke tillade sig miljøvenlige og sunde mad. Men miljøet og sundheden er jo fælles problemer for samfundene. Derfor synes jeg, at regeringer skulle støtte økologisk landbrug økonomisk, og give strenge love om miljøvenligere landbrug. De skulle muliggøre det for flere mennesker at købe økologiske fødevarer.

Besvarelse til karakteren 10

Delprøve 1

Hej Mads og tak for din mail. Jobsamtalen var rigtig god. Jeg har haft en dejlig snak med chefen, som er en meget venlig fyr. Jeg er ret optimistisk om at de vil tilbyde jobbet til mig og det er jeg glad for. Det er fordi jobbet ser spændende ud og arbejdsmiljøet er godt.

Ja, jeg kan godt huske Mihai. Jeg mener at det vil være en godt beslutning hvis han flytter til Danmark for den anden del af sine studier. Det er fordi Danmark er en rigtig god sted til at bo, selvom vejret ikke altid er så godt. Men det tror jeg han kan vænne sig til. Jeg kender mange fra sydeuropa som bor i Danmark og har (næsten) ingen problemer med vejret.

Det er vigtigt, hvis han flytter til Danmark, at han gør alle de offentlige ting, for eksempel at registrere sig hos kommunen og få CPR-nummer. Men jeg er sikker på at de vil få vejledning om det i hans skole. Jeg synes også det er vigtigt at starte på en dansk kursus, selvom han planlægger at flytte tilbage når han er færdig.

Jeg tror det vil ikke være noget problem for ham at få venner. Han vil møde masser af nye mennesker på skolen og hvis han går til dansk kursus. Desuden kan han deltage i nogle aktiviteter i hans nærområde f.x. i forbindelse med den lokal bibliotek. Han kan også blive frivillig, så der er mange forskellige muligheder for at få venner. Han behøver kun at være åben for nye oplevelser.

Hvis Mihai vil vide mere, så må han gerne kontakte mig og jeg kan prøve at svare på hans spørgsmål.

NN

Delprøve 2

Diagrammet viser at der har været en årlig stigning i salget af økologiske fødevarer i danske butikker i tidsrummet fra 2007 til 2011.

Økologiske fødevare er ikke kun sundere for os som spiser den, men også for miljøet. I de sidste par årtier har den danske befolkning blevet mere opmærksom om begge dele. De vil gerne spise sundt og have en god livstil og de forstår at vi behøver at passe på vores klode.

En anden årsag (som faktisk er i en tæt forbindelse med overstående) er at butikkerne har mere udvalg af økologiske fødevarer og prøver at få kunderne til at vælge økologisk.

Fordelene ved at vælge økologisk er mange, begge for vores egen skyld og for miljøet. Man bruger ikke kemiske stoffer ved at producer økologiske fødevarer, og disse stoffer kan have dårlige effekter på vores krop, f.x. med hensyn til fertilitet og kræft.

En ulempe ved at spise økologiske fødevarer er at de er lidt dyrere end de almindelige og det kan være svært for nogle at betale ekstra. Hvis man kun spiser økologisk kan det sætte grænser på hvad man kan spise, fordi ikke alt kan købes med et økologisk mærke.

Alt i alt mener jeg at det er meget godt at købe økologiske fødevarer hvis muligt, men man skal også huske at bare fordi en vare ikke har et økologisk mærke betyder ikke at den er farlig.

Besvarelse til karakteren 7

Delprøve 1

Kære Jette

Hvad dejligt at høre fra dig!

Min jobsamtale gik godt. Det er svært at sige om jeg får jobbet. Men de var begejsteret om min arbejdserfaring. Det lignede sammen med erfaringen de gerne vil have i dette job.

Problemet er, at jobbet er på dansk og jeg ved ikke om de syntes at min dansk var godt nok.

Det håber jeg bare!

Jeg kan godt huske din ven Mihai, det er en sød fyr. Jeg synes at det vigtigste er, at man starter med at lære dansk hos en sprogskole, når man flytter til Danmark. Selvom alle danskere taler meget godt engelsk, er det en god ting at gøre. Fordi han kan føle sig mere

hjemme. En anden god ting af at gå til en sprogskole er, at man kan møde mange nye mennesker! Det er, hvor jeg fik mange nye venner.

Men ja, en ulempe ved at bo i Danmark er vejret… Jeg synes bare at han skal købe gode regntøj. Meste af tiden er vi indenfor når der er regnvejr. Vi hygge os med venner: vi spiser og drikker sammen derhjemme hos en ven fx Du må godt give min e-mail adresse, så han kan kontakter mig for flere anbefalinger til at bo i Danmark.

Hvordan går det med dig? Skal vi snart møde igen? Hvad med næste uge? Jeg har fri hele

ugen!

Kærlig hilsen

NN

Delprøve 2

Salget af økologiske fødevarer er steget. På diagrammet kan man se at salget af økologiske fødevarer er steget mellem 2007 og 2011 med 1,9 milliard kroner i Danmark. Det er en stor stigning i 4 år.

Hvorfor er der flere danskere der gerne vil købe økologiske fødevarer?

Sidste par år har der været meget fokus på miljø og klima i bl.a. medierne og politikken. En af de ting vi som mennesker kan forandre i vores liv er, at vi spise økologisk. Fordi, så man siger, det hjælper miljøet og klimaet og det er noget det er relativt nemt at gøre. Men er det så nemt at blive en der spise økologisk?

Selvom der er flere butikker der tilbyder økologiske fødevarer, er det ikke muligt at vælge mellem mange forskellige varer i én butik. Ligesom man kan vælge mellem varer når man ikke spiser økologisk. Meste af tiden betyder det, at man er nødt til at gå til forskellige butikker til at købe alt hvad man gerne vil have. Så det koster mere tid for at købe økologiske fødevarer. Til gengæld siger mennesker der købe økologiske fødevarer at, når man planlægger ens inkøber behøver det ikke at koste meget mere tid.

En anden ulempe er, at økologiske fødevarer er dyrere end fødevarer der ikke er økologisk. Så der er mange, der ikke kan betale økologiske fødevarer. Men forskellige undersøgelser viser at, når man køber relativ billige varer køber man ofte for meget. Men når man køber relativ dyrere varer, køber man kun hvad man har brug for. Så det betyder at det ikke behøver at blive så dyrt til at købe økologiske varer.

Alt i alt kan man siger at når man planlægger ens inkøberen og når man køber bevidst, er det muligt for alle til at købe økologiske fødevarer. Det koster kun nogle viljestyrke til at gøre noget for miljøet og klimaet.

Besvarelse til karakteren 4

Delprøve 1

Hej Erik,

Tak for din e-mail. Jeg har det godt, hvad med dig?

Min jobsamtale gik godt, tak. Men jeg er ikke færdig med min jobsamtale! Jeg har stadig et møde med den chef næste uge. Det var fire ansøgere til jobsamtalen og intervieweren var tilfreds med mig, så jeg håber, at jeg får jobbet.

Desværre kan jeg ikke huske din ven Mihai, fordi du har så mange venner! Jeg synes, det er godt at have en uddannelse i Danmark, hvis Mihai har en mulighed at komme her. I dag, er det meget vigtigt at have en international erfaring som en elev.

Da jeg kom til Danmark for 5 år siden, var det en ny erfaring for mig fordi jeg har aldrig været ud fra XX. Det var lidt anderledes at bo blandt så få mennesker!

Når Mihai kommer til Danmark, er det meget vigtigt at han anmelder sig selv til sin kommune.

Kommunen vil hjælpe ham, at få et CPR nummer. Uden CPR nummeret, er det næsten umugligt at åbne en bank konto.

Jeg kan godt forstå, at Mihai bekymrer sig over, om han vil få venner her i Danmark. Det er meget svært at få venner når vi er voksen. Jeg er indadvendt, så jeg bekymrer mig ikke over venner i Danmark. Jeg anbefaler, at han melder sig ind i en idrætsklub. I klubben, har han muglighed at møde folk fra forskellige lander og også fra Danmark. Hvad synes du om det?

Jeg ved ikke, hvordan vejret er i Rumænien. Men jeg synes ikke at vejret vil være et problem for ham. Han skal kun være parat til regnvejret og blæsevejret på det samme dag!

Jeg anbefaler, at Mihai skriver til mig. Jeg er sikker på, at han har flere spørgsmål, og det er nemmere når han skriver direkt til mig. Du kan give ham mit telefonnummer.

Mange hilsner

NN

Delprøve 2

Et diagram fra Landbrugsavisen.dk viser salget af økologiske fødevarer i danske butikker i milliarder kroner. Diagrammet viser at salget er steget fra 3,6 milliarder kroner til 5,5 milliarder kroner i 4 år (mellem 2007 og 2011).

I dag, vider folk mere om økologiske fødevarer end før, på grund af medier og reklamer, der taler ofte om det. Næsten alle folk ved at kemikalier er usund, så salget af almindelige fødvarer taber. Vi tjener også mere penge i dag, så vi er ikke nødt til at tænke meget, om hvordan vi tilbringer vores penge. Man læser også i avisen, at kemikalier, som vi bruger at dyrke almindelige fødvarer påvirker jorden. Så folk foretrækker at købe økologiske fødevarer.

Fordeler med økologiske fødevarer er at det er sund, fordi det har ingen, eller mindre kemikalier. Med sund mad, reducerer vi mulighed for sygdomme som kræft. En anden fordel er, at når vi dyrker uden kemikalier, være jorden også sund og vandet fra kilder er også ren.

Ulemper med økologiske fødevarer er, at det er meget dyrt end almindelige fødevarer. Det er fordi uden kemikalier, kan de ikke dyrke så meget som almindelige fødevarer. Så landsmanden har mere omkostninger.

En anden ulempe er at økologiske fødevarer modner hurtige. Så vi kan ikke købe meget og holde i køleskabet for lange tid. Endelige, jeg tror ikke at vi får alle slags fødevarer som økologiske fødevarer.

På trods af så mange ulemper, jeg synes, at økologiske fødevarer er et godt valg. Hvis vi får et tilskud for at købe økologiske fødevarer, jeg synes, flere mennesker vil købe det.

Besvarelse til karakteren 02

Delprøve 1

Kære Daniel

Tak for mailen. Jeg glæder mig over, at du har haft det sjov her. Min jobsamtale gik godt, men jeg skal vente to uge, før de kontakter mig. Det er en lang tid, men jeg tro, at jeg har en chancer.

Jeg kan godt huske Mihail. Det er dejligt, at han vil komme til Danmark. Det er vigtigt, at man skal til internationel huset, når man er lige flyttet. Det er mange ting, man skal lave, og der kan han få hjelpe. Hvis han tager til universitet, så han vil møde mange mennesker, som vil blive sin venner. Det er nemt at få venner i Danmark. Vejret er ikke noget man skal bekymre over, han skal kun huske at købe en varme jakke!

Hvis Mihai vil gerne kontakter mig, han må sende en e-mail til mig. Vi ses snart, Daniel!

Mange hilsnener,

NN

Delprøve 2

Økologiske fødevarer er mad, som er produceret under stræk love. Diagrammet viser, at det er flere af danskerne som køber økologiske fødvarer i perioden fra 2007 til 2011. Danskerne betalte cirka 2 milliarder mere økologiske fødevarer i 2011 end 2007. Det er en stor steg.

Det er mange grunde til steget. I dag, er Danskerne mere bekymret over sundhed, så de spiser mere økologisk. Altså, har økologisk blevet billiger, så mere mennesker købte dem. Mange butikker salge økologisk nu. Man kan nemlig finde økologisk frugt og kød i alle supermarkedet, også på de billigste. Steget kan også være, fordi det er mere og mere produkter, som er øko nu. I datid, kunne man kun finder frugt, men i dag, er der mange forskellige øko mad, som æg, kød og fisk.

Det er fordele og ulemper ved kun at ville købe økologiske fødevarer. Økologiske produktion er bedre for miljøet, så det er en fordel. Men nogle gang, vil man gerne have nogle frugt i hele året. Derfor kan det har en negativ effekt til miljøet, for man skal alligevel flytte mad fra udlandet. En andre ulemper er at det tage langere tid til at vokse øko mad end normalt mad. Det betyder at, hvis man bruge hele landet til at vokse økomad, folk vil har det dyrere for at købe ind. Måske, nogle mennesker, kunne betale grøntsager og frugt hvis de ikke har så mange penge. Alt i alt, synes jeg at madet er en råd, alle mennesker har, sådan vi skal har en garant for, at alle mennesker kan købe det.

Besvarelse til karakteren 00

Delprøve 1

Hej Emil

Jeg er glad at høre fra dig. Det gør fint med mig. Forhåbentlig har du også det rigtigt godt.

Jobsamtalen foregik meget godt som jeg forventede. Jeg var fulstændig klar og parat til både tekniske og personlige spørgsmålene. Jeg er meget positiv at de kalder mig til jobbet.

Efter min personlig erfaring, vil jeg foreslå at han først og fremmest skulle finde et sted at bo. Du ved hvor benhårdt er det at finde et plads at bo i København. Han behøver at styre masser at ting i starten dvs at blive registreret hos kommunen, tilmeldning til dansk, at finde arbejde osv.

Venner kan han godt få når han starter hans dagligt liv her i København. Jeg kan ikke være præcis på om hvor kan han får venner:) i min tilfælde var det mit arbejdplads. Han behøver at være smilende, fordomsfri, venlig og en som skabe venskab og god stemning.

Vejret her bliver forfærdeligt nogle gang. Men som han er Europær så kan han godt klare det med lidt besvar og meget hurtigt.

Der kunne være masser af ting han vil gerne spørge om så foreslår jeg at han kontakte mig. Du må gerne give ham min email.

Pas på dig selv og køre forbi hvis du har tid.

Hilsen

NN

Delprøve 2

Diagrammet giver oplysninger om salget af økologiske fødevarer i danske butiker i år 2007, 08, 09, 10 og 2011. Beløbet er i milliarder og kilde til diagrammet er ”Landsbrugavisen.dk, 1. Maj 2012”.

Det er meget synlig viser diagrammet at der har været en gradvis stigning af indkøb af økologiske fødevarer fra 3.6 m i 2007 til 5.5 m i 2011. Der er også bevidst voldsom stigning i 2007 op til 2008 dvs fra 3.6 m til 4.6 m dk. Det er mest markant stigning i et år. oplysninger fra diagram pege på en sund madkultur forandring i danmark. Det viser at folk bliver mere forsigtige om deres madkultur og deres sundhed. Den forandring af madkultur, hvor folk skifter til økologiske fødevarer, er bevis på folk er velhavende, har penge nok til at købe økologiske varer, Er forsigtige om deres sundhed og at de vil lad være med at spise fødevarer med kemikalier og andre farlige substanser inde. Det er faktisk en god tendens. Det viser at samfundet er klar til sundt liv. Udviklingen også er tegn på at folk tjener god nok og har stabil økonomi.

Som fortælt at der er masser gode grunde til at købe økologiske fødevarer så er der også nogle ulemper, kan man sige. Først kaster vi lys på de gode ting om økologiske fødevarer og bagefter på de ikke gode ting.

Besvarelse til karakteren -3

Delprøve 1

Kære Peter

Tak for din brev. Den jobsamtale går meget fint. Jeg har får det job som arkitekt. Du ved godt, det er min drømmejob.

Jeg kan godt husk din ven Mihai. Svaret er selvfølgelig ja. Jeg kan hjælpe ham hvis der har chance. Det var lang vej for mig til færdig min uddannelse og deltage dansk samfund. Det er meget vigtig til jagt efter forskel oplysninger om Danmark på net. Fordi Danmark er fantastisk land. Du kan finde alt oplysninger på net. Du kan gøre mange opgave færdig on line. Det er ikke så svært til får venner her. Men han skal snak mere og mere med dansk. Dansk er meget venlige. Men de er ikke altid smil.

Vejret er dårlig her. Han skal får opmærksomhed på det. For at undgår dårlig vejret, er han måske nødt til at begyde til kig på vejrudsigt.

Kontakt mig på mobile nr. xxxxxxxx, hvis han vil gerne høre mere.

Venlig hilsen

NN

Delprøve 2

Salget af økologiske fødevarer i danske butikker er næsten steget dobbelt så meget siden 2007.

Fordi økologiske fødevarer er blev mere populær. Det er en stor stigning på i mia. kr fra 2007 til 2008. Dansk ved godt, økologisk fødevarer er mere sundhed og grøn. Det var meget snak om sundhed livsstil. Det har haft enorme konsekvenser for ændre køber ind vare. Økologiske fødevarer giver dansk mere tygge rammer. Derfor dansk øget opmærksomhed på økologiske fødevarer. Men pris af økologiske fødevarer stadig dyr. Pris spiller en vigtig rolle i mans daglig liv. Fordi økologiske fødevarer er for dyr til producere. Jeg synes, det kan bidrager nemlig negativ til den økonomiske værke.

Hvis landmand samarbejde med regering, de kan producere billiger økologiske fødevarer i fremtid. Mere og mere dansk vil gerne accepte økologiske fødevarer. Fordi sundhed er altid utrolig betydningsfuld. For fremtid skal det være endnu bedre.