Eksempel emner A, B & C

Eksempel på mundtlig emne A – PD3 dec. 2017

نمونه مکالمات و سوالات محتمل تهیه شده توسط یاشار

Emne A : Arbejdesforhold

Billederne viser 2 forskellige situation i forhold til arbejdes forhold. Det første billede viser en kvinde, der arbejder som freelance journalist. Det ser ud som om hun arbejder hjemmefra. Hun har et hjemmekontor. Det andet billede viser en arkitekt firma, hvor der er nogle arkitekter, der står omkring det samme bord og arbejder. De arbejder sammen som et team. Det ser også ud som om de diskuterer og laver brainstorm. Det lyder også som om de har et problem og de prøver at løse det.

1- Hvorfor tror du nogen arbejder som freelance?

Fordi de kan lide at være deres egen herre og have mere fritid og fleksibilitet på arbejdet.

2- Kan der være nogle problemer ved at arbejde som freelancer?

Ja, der er ingen garanti for en fast indkomst. Der er svær ved at sætte grænser mellem arbejde og fritid. Der er ingen grænse mellem arbejdsliv og familieliv, når man arbejder hjemmefra.

3- Hvorfor prioriterer arbejdspladser teamwork?

Fordi forskellige mennesker har forskellige kompetencer. Så hvis man bringer dem sammen, kan man får mere ud af dem.

4- Kan der være nogle problem er med teamwork?

Hvis nogle i gruppen fx har en dårlig kemi, kan det medføre nogle konflikter. Det kan påvirke andre i gruppen.

5- I dag der er mange arbejdspladser der giver mulighed til medarbejderne selv kan bestemme deres opgaver og arbejdstimer. Hvad fordele og ulemper kan være ved det?

Der er både fordele og ulemper ved det, synes jeg. Fordelen kan være, at det er godt at de arbejder på de tidspunkter som virker bedst for dem. Det giver dem en følelse af ejerskab. Ulempen kan være, at nogle ikke medarbejder er gode til at planlægge deres arbejde og deres privatliv. Det større ansvar giver større tilfreds i arbejdsliv, men det kan også føre til et stigende stressniveau.

6- Hvad betyder det for medarbejder at virksomheder kontakter medarbejderne på e-mail, når de er der hjemme?

Det kommer an på hvornår de kontakter deres medarbejdere. Hvis de gør det, når de har fri, synes jeg at det er grænseoverskridende. Dvs. at de ikke respekterer medarbejderne. Jeg synes ikke, det er ok, at de gør det, når medarbejderne har frit. De ikke respekterer ikke medarbejderne privatliv.

7- Hvordan kan man have holde balanse mellem fritid og arbejdstider, når man er freelancer.

Man skal planlægge sit arbejde og sætte strenge grænse for, hvornår man arbejde og hvornår man har fri.

Emne B : Sociale Medier

Billederne viser 2 forskellige situation i forhold til sociale media og privatlivet Det første billede viser et undervisning lokale. Der er en gruppe af piger, der står ved siden af en computerskærm og driller deres veninde, som står på billedet sammen med en fyr. Pigen rødmer. Det andet billede viser at virkeligheden og virkeligheden på FB er 2 forskellige ting. Billedet viser et en romantiske middag men billede viser en anden virkeligheden. Den færdigret og en mand der sover, det er ikke særlig romantisk

1- Nogle unge mennesker uploader nogle privat billeder på sociale media. Hvorfor tror du det er sådan? Der kan være flere faktorer der spiller ind. De kan tiltrække opmærksomhed på den måde. Det kan også reducere deres ensomhed ved at kommunikere med folk. De tænker sig ikke om. Og de er ikke klar over konsekvenserne.

2- Hvorfor tror du, at nogle opdaterer mange ting på Facebook? Det kan tiltrække opmærksomhed på den måde. Det kan også fylde deres ensomhed ved at kommunikere med folk.

3- Kan der være nogen problemer ved det? Det kan være at nogen misbruger deres billeder. Man kan fortryde sin handling men det er ikke muligt at fjerne dem.

4- fordele og ulemper ved at Facebook gemmer billederne og kommenter på Facebook? En fordel kan være, at FB kan huske os på de gode minder. Når jeg kigger på FB fx og der pludselig dukker et billede op, som er 7 år gammelt, kan jeg godt huske alle mine minder og stedet hvor det blev taget og hvad det gjorde ved mig… Den største ulempe kan være at vores billeder kan misbruges. Hvis vi uploader nogle på FB som har de ret til at brug dem hvor de vil fx i reklamer. Den anden ulempe kan være at FB kan også huske os på vores dårlige minder. Vores liv ændrer sig måske, vores kæreste, vores synspunkter, og vi vil ikke have at andre kigger på dem….

Emne C : Arbejde og stress

Billederne viser 2 forskellige situation i forhold til arbejde og stress. Det første billede viser en mand, som har meget travlt. Han har alt for mange bolde i luften med computer og telefoner. Han sidder og sveder og hans hånd ryster. Det andet billede viser 2 forældre. De kommer hjem, men de arbejder stadigvæk sent. Børnene sidder i sofaen og spiller på IPad. Kvinden sidder og drømmer om, at de kunne være sammen med børnene og hygge sig.

 1- Nogle har et spændende job, alligevel bliver de stressede, hvorfor gør de sådan?

Stress er en sygdom i dag. Det skyldes at folk stiller store krav til sig selv. De er ikke tilfreds med deres situation og de arbejde for meget.

2- Hvad betyder det for deres arbejdsliv at de i en periode bliver stressede?

Det betyder rigtig meget for deres arbejdsliv. Fordi når man har stress, præsterer man dårligt. Det kan medføre nedsat produktivitet. Så kan det føre til at man mister sit job.

3- Mange drømmer om, at have et mindre stresset job, alligevel skifter de ikke deres arbejde, hvorfor?

Fordi man ikke sikker på, at det bliver bedre i det nye job.

4- Er der nogen problemer ved at man har et stressende job uden at skifte det?

Man kan blive syg på grund af stress. Statistikerne viser der er flere og flere sygemeldinger på grund af stress. Det kan gå ud over både familieliv og arbejdsliv. Man kan fungere dårligt på sin arbejdsplads. Eller man kan påvirke sine børn med stress.

5- Nogle er hele tiden på internet. Kan du give fordele og ulemper ved det?

En fordel kan være at de har adgang til deres arbejdsopgaver, så de har mulighed for at arbejde hjemmefra. En ulempe kan være at de kan miste balancen mellem arbejdsliv og privatlivet.

6- I dag er der flere der ikke arbejder på grund af ”sygmelding”. Tror du at internettet spiller ind?

Ja, internettet spiller en stor rolle i det. I dag er der flere jobs, der kan klares der hjemme, og det betyder at man måske kommer til at arbejde for meget og det kan gøre dem stressede.